Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.
Összetevők

Shea vaj

Shea vaj

Az elefántcsont színű shea vajat Afrika aranyaként is szoktál aposztrofálni.  A shea vagy karitéfa (Vitellaria paradoxa) gyümölcsének magjából készítik és mára meghódította a világot elragadó tulajdonságaival.

A tápanyagokban gazdag vaj az utóbbi években lett  igazán ismert világszerte, napjainkban a kozmetikumok egyik kedvelt alapanyaga, de emellett az élelmiszeriparban is gyakran használják. Népszerű például a csokoládé gyártásban, ahol más olajokkal keverve a méregdrága kakaóvajat helyettesíti.

 Shea fa, karitéfa, ...

Shea fa, karitéfa és még számtalan elnevezés

A shea fa a Butyrospermum nemzetségbe tartozik. Az angol 'shea tree' elnevezés a mali nyelvű 'sí yiri' szóból származik. A szenegáliak 'gharit'-ként ismerik, ebből a wolof nyelvű szóból vették át a franciák a karité kifejezést. Ismert még 'nku' és 'bambuk' néven is.

A parkii elnevezést a XVIII. század végén kapta a skót felfedező, Mungo Park után, aki a kontinensen tartózkodva hosszú ideig tanulmányozta a különleges fát.

Shea dió
A shea fát sok helyütt megtaláljuk az afrikai kontinensen, Nyugat-Afrika száraz szavannáitól az Etióp-fennsík hegylábaiig.

A shea dió feldolgozása és a vaj elkészítése 19 állam népének nyújt megélhetést, így Benin, Burkina Faso, Kamerun, a Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Etiópia, Ghána, Guinea Bissau, Cote d’Ivore, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Szudán, Togo, Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Guinea lakosainak.

A shea fa elsősorban a közép-afrikai országokban érzi jól magát, hiszen ennek klímája felel meg legjobban számára. Kedveli a meleget és a szárazságot.

Az afrikai szavanna közel ezer kilométer hosszú, 1 millió négyzetkilométeres területén nagyjából 500 millió karité fa található.

A shea fa kb. 10-15 éves kora táján kezd termést hozni és még 200 évesen is ontja magját, a shea diót, mely méretében egy nagyobb szilvához hasonlítható. A diók 4-6 hónap alatt érnek. A fák a legnagyobb terméshozamot 20-30 éves korukban érik el.

Évente általában egy-két alkalommal szüretelik. A kész shea vaj színe és állaga, valamint összetétele függ attól, hogy a diókat hol és milyen időszakban szedték.

A friss gyümölcsök kilójából körülbelül 400 g szárított termék keletkezik.

A shea fa átlagban 15-20 kiló gyümölcsöt hoz.

Termése leginkább a pekándióhoz hasonlít.

Afrikában sokoldalúan használják fel a fa minden egyes részét. Kozmetikai alkalmazásán túl gyümölcsét több évszázados receptek alapján dolgozzák fel.

Isteni leveket készítenek belőle. Kérgét és gyökerét a gyógyászatban hasznosítják. Olajat főznek, vízlepergető anyagként hasznosítják, gyertyát gyártanak belőle.


Segítségével a hangszerek élettartamát is növelik: a fát, a kiszárított tököket, a bőrszíjakat erősítik vele.

Melléktermékéből állati takarmányt állítanak elő, kemény fájából különféle használati tárgyakat kreálnak.

Fája és diója remek fűtőanyag.

A shea vaj története

Beszámolók szerint már az ókori Egyiptomban, Kleopátra idejében hatalmas karavánok szállították korsókban az értékes shea vajat. A shea dióból kinyert csodás alapanyagot elsősorban haj- és bőrápolóként használták.

Számos királyi szarkofág készült shea fából, melyeket díszes faragásokkal tettek különlegessé.

A shea gyümölcsöt a helyiek nyersen fogyasztják, a magjából készült vajat pedig főzésre és bőrápolásra alkalmazzák. A Szaharában egyfajta életmentőként tartják számon a shea vajat, hiszen évszázadok óta ezzel óvják bőrüket a szél szárító hatásától.

Európában először a XIX. század végén, Németországban jelent meg importcikként a shea vaj, de csak 1930 és 1952 között kezdték az országban szélesebb körben és tudományos szinten megismerni az Afrika aranyaként is nevezett különlegességet. Vegyészek nagy élvezettel tanulmányozták jótékony hatásait és hogy tartósítószerek nélkül is milyen hosszan megőrzi a vaj a stabilitását.

A 60-as évek közepén azonban a shea vaj eltűnt a piacról, ugyanis az ipari országok inkább a kakaóvajat kezdték népszerűsíteni, méltatlanul háttérbe szorítva ezzel a sheát.

Már több ezer éve használják a shea vajat kozmetikai céllal és ismerik jótékony hatásait a népi gyógyászatban.
 

A shea vaj készítése

 A shea vaj készítése

A tradicionális shea vaj készítése elsősorban a nők feladata Afrikában. A shea vaj készítés munkálatait az idősebb asszonyok irányítják, a fiatalabbak elsősorban a gyümölcs héjának eltávolításában vállalnak szerepet. A szűz kéz által készített vaj különösen megbecsült.

Elválasztás/repesztés

Összeszedik a szavannákon és mezőkön a vajas magokat és eltávolítják az azt bevonó külső cellulóz réteget. Ezt követően a napon szétterítik és alaposan kiszárítják a szemeket, ezután jöhet a héj eltávolítása.

Zúzás

Majd alaposan összetörik a magokat és megdarálják. A szemek összezúzása fizikai erőt igényel, ezért azt főként a tapasztaltabb asszonyok végzik.

Sütés

A dió zúzalékot ezután nyílt tűzön megsütik, gondos figyelmet fordítva arra, hogy a vaj nehogy odaégjen, ezért rendszeresen forgatják.

Köszörülés és az olaj kiválasztása

A vaj kissé keménnyé és füstössé válik ennek során. Ezután vizet adnak hozzá, hogy egy kenhető masszát képezzen. Mindezt egy nagy teknőben kézzel végzik, így nyerik ki olaját, mely szép folyamatosan csapódik ki a massza tetején. A vizet végül alacsony tűzön melegítéssel párologtatják el.

 Köszörülés és az olaj kiválasztása
Összegyűjtés és formázás

Ezt követően hűtik, míg a vaj meg nem keményedik.

A shea vajat több színben is megtalálhatjuk. A halvány ekrü árnyalattól az egészen sárgás verziókig. Jellegzetes kissé füstös, diós illata. Amennyiben nem illatosított változatot választunk, füstössége elsőre nagyon szokatlan lehet.

Afrikában nagy mennyiségben állítják elő a shea vajat és hordókba töltve szállítják a világ minden tájára.

Mi található a shea vajban?

A shea vaj rendkívül gazdag zsírsavakban,ezek  összetételének nagyjából 85-90%-át alkotják. Olyan fontos hatóanyagokat tartalmaz, mint az olajsav (40-60%), a sztearinsav (20-50%), a linolénsav (3-11%), a palmitinsav (2-9%) és az aracidhon sav (<1%).

Afrika egyes vidékein eltérő arányban tartalmazza az olajsavat és a sztearinsavat. Az ugandai vajak például sokkal inkább bővelkednek olajsavban, míg Nyugat-Afrika belső vidékein inkább a sztearinsav aránya nagyobb. Utóbbi készítmények a magasabb sztearinsav tartalom miatt keményebbek is.

A shea vaj gazdag fenolokban. A finomítatlan változatok nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az értékes anyagokat, hasonlóan a zöld teához. Ezért is fontos, hogy ne iparilag feldolgozott változatot válasszunk.

Kiváló A-,E- és F-vitamin forrás.

Tudnivalók a shea vajról

* Mindig figyeljünk arra, hogy csakis jó minőségű, organikus shea vajat vásároljunk!

* Használata előtt alaposan tisztítsuk meg a bőrünket! Kis mennyiség is elég belőle, melyet keménységétől függően először melegítsünk fel a tenyerünkben, majd alaposan dörzsöljük a bőrbe!

* A shea vajat mindig szobahőmérsékleten (20-25 °C) tároljuk, nem szükséges hűteni. Ugyanakkor óvjuk a tűző naptól és a nagy melegtől!

* A shea vaj hatékonysága növelhető, ha vizes bőrfelületen alkalmazzuk.

* Kiválóan alkalmas otthoni testápoló készítésére is, remek párost alkot a kakaóvajjal és a kókuszolajjal.

* Keverhetünk hozzá különféle illóolajokat.

* Remekül alkalmazható masszázsokhoz!
 

A shea vaj ősi titka

 A shea vaj ősi titka


A shea vaj népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy rendkívül sokoldalúan használható. Összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzióéhoz, emellett rendkívül gazdag vitaminokban is.

Megfelelő tárolás mellett hosszú ideig megőrzi vitamin és antioxidáns tartalmát, nem avasodik.
 

A shea vaj, mint kozmetikum

A shea vaj igazi elixír a bőrnek. Gyakori összetevője a száraz bőrre készült kozmetikumoknak, remek hajápoló, fontos összetevője a pattanásos bőrre kifejlesztett készítményeknek. Szívesen hasznosítják hajápoló-, valamint a kéz- és körömápoló szerekben, ajakápolókban, szappanokban.

 A shea vaj, mint kozmetikum

Természetes napvédő, nagyjából 5-ös faktornak megfelelő fényvédelmet biztosít, de alkalmazható napozást és szoláriumozást követően is, hiszen gyengéden öleli körbe a bőrt.

Mind a férfiak, mind a nők számára kiváló. Kedvelt alapanyaga a borotválkozás utáni készítményeknek, valamint a várandósok számára készített krémeknek terhességi csíkok ellen.

Gyakran találkozni Afrika aranyával a babaápolási szerekben is, hiszen gyengéden veszi körbe az érzékeny bababőrt.

Burkina Faso-ban a gyermekek bőrét évszázadok óta shea vajjal ápolják és masszírozzák. Ez a hagyomány anyáról leányra száll. Úgy tartják, hogy ennek hatására a pici bőre sima és táplált lesz. Mágikus vajként is szokták emlegetni.

Az afrikai nők esküsznek a shea vaj áldásos hatásaira, ezért nem hiányozhat szépítőszereik közül. Napi rendszerességgel masszírozzák bőrükbe, ápolják hajukat, kezüket.

Hogyan található meg a shea vaj a kozmetikumokban?

A shea vajat 'Butyrospermum parkii butter'-ként jelölik a kozmetikumok összetevő listáján (INCI). Érdemes mindig odafigyelni, hogy finomítatlan, ellenőrzött organikus gazdálkodásból származó vaj szerepeljen az alapanyagok között.

Fontos még figyelembe venni, hogy az amúgy jó minőségű shea vaj ne keveredjen mesterséges tartósítószerekkel, illatanyagokkal és színezékekkel!
Mindig olyan kozmetikumot válassz, melyben organikus vajakkal, olajokkal társították.

A shea vaj minősége

A United States Agency for International Development és több más vállalat öt minőségi csoportba sorolta a shea vajakat:

A – nyers, finomítatlan és víz segítségével kivont
B – finomított
C – intenzíven – oldószerekkel – finomított
D – legalacsonyabb szennyezettlenségi fokozat
E – sok szennyeződést tartalmaz

A legtöbb kereskedelmi forgalomban található vaj A, B vagy C fokozatba tartozik.

Kapcsolódó termékek

Afrikai narancs testápoló
-15%
Evolve Organic Beauty

Afrikai narancs testápoló
száraz bőrre
(250 ml)

6 290 Ft 5 345 Ft
Matt hatású bronzpúder
PuroBIO

Matt hatású bronzpúder

(1 db, 01 és továbbiak)

4 190 Ft
További részletek >
Mini napsütötte ragyogás testápoló 
Evolve Organic Beauty

Mini napsütötte ragyogás testápoló 

(50 ml)

2 090 Ft
Bio naptej érzékeny bőrre SPF 30 
Odylique

Bio naptej érzékeny bőrre SPF 30 
Érzékeny bőrre
(100 ml)

8 690 Ft
Organikus arckrém érett bőrre
Skin Blossom

Organikus arckrém érett bőrre

(50 ml)

3 190 Ft
Organikus ajakápoló - Rózsás csók
Wooden Spoon

Organikus ajakápoló - Rózsás csók

(4,3 g)

890 Ft
Matt hatású BB-krém - Soft beige
MOSSA

Matt hatású BB-krém - Soft beige
Minden bőrtípusra
(50 ml)

3 690 Ft
Organikus ajakbalzsam
Essential Care

Organikus ajakbalzsam

(4,5 g)

1 990 Ft
Naobay baba ajándékcsomag
NAOBAY

Naobay baba ajándékcsomag

4 990 Ft

Szállítás

15.000 Ft-os rendelés felett ingyen, alatta 990 Ft-ért szállítjuk a csomagodat!

Tovább olvasom

Legyél a törzsvásárlónk!

Minden vásárlásodat értékes Naurel pontokkal háláljuk meg, melyeket bármikor kedvezményekre válthatsz!

Tovább olvasom

Biztonságos vásárlás

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

Tovább olvasom

Kérdésed van?

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

Tovább olvasom