Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.
Összetevők

Kakaóvaj

Kakaóvaj

Aki már használt finomítatlan kakaóvajat, az tudja, hogy ettől a csodás kozmetikai alapanyagtól valósággal újjászületik az ember. Mennyei illata és értékes összetevői új élettel töltik meg a testet és a lelket.

A kakaóvaj, melyet theobroma olajnak is szoktak nevezni, egy halványsárga ehető növényi zsiradék, melyet a kakaóbabból nyernek ki a kakaó gyártása során.

Előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban, barnító krémekben, szappanokban és testápoló termékben. A kakaóvajnak isteni kakaó íze és illata van, nem hiába annyira közkedvelt világszerte. Olvadáspontja a testhőmérséklet alatt van, ezért is kiváló összetevője a testápolási készítményeknek.

A kakaófa

A kakaófa eredetileg Dél-Amerika esőerdeiből származik, elsősorban az Amazonas és az Orinoco vízrendszerének ártereiben virultak a csodás kakaóbabot termő kissé göcsörtös felületű, rózsaszínes fák. A vadon élő fajták akár 15 méterre is megnőnek, az ültetett példányok mérete azonban alig haladja meg a 3 métert. Pirosas-sárgás virágai a délután folyamán nyílnak ki és egész éjjel pompáznak.

Termései viszonylag nagyok, akár egy citrom, nagyjából 15-30 cm-esek és különböző árnyalatokban találkozhatunk velük: a sárgától a piroson át egészen a barnáig. Ezek a színes gyümölcsök körülbelül 60 magot rejtenek.

A kakaó története

A kakaót az évszázadok során már rengeteg mindenre használták. Nem csak élelmiszerként és kozmetikum alapanyagként, de fizetőeszközként is nagy hagyományai vannak, erre utal már elnevezése is, ugyanis a ’cacau’ jelentése: cserélni, vásárolni. Az aztékoknál komoly értékkel bírt az ehető valuta, akárcsak az arany vagy az ezüst. A legendák szerint a kakaó fogyasztása az előkelők kiváltsága volt, akik vallási ceremóniákon vettek magukhoz kakaós italt, melyet például chilivel ízesítettek. Nem is csoda, hogy a chilis csoki ma akkora népszerűségnek örvend. Az Istenek eledelének is nevezett kakaót az indiánok vízzel fogyasztották, tejes, édesített változatát a spanyolok készítették.

A kakaó termesztését a maják kezdték el i.e. 1500 körül. Mire Cortez hada megérkezett Mexikóba, a kakaó már széles körben elterjedt, őshazájának többszörösén voltak megtalálhatóak az értékes kakaóbabot termő fák. Az utolsó azték uralkodók palotájában óriási mennyiségű kakaóbabot halmoztak fel.

Az írásokban arról is olvasni, hogy az aztékok szent madara, a kvezál is a kesernyés kakaóval táplálkozott. Peruba az indiánok közvetítésével jutott el.

A bennszülöttek a kakaó termésének héjából edényeket – kanalakat, poharakat - fabrikáltak, leveleivel pedig házaikat fedték. A kakaóbabból gyógyszereket is készítettek.

A maják, majd az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. Ezek közül is az egyik legnépszerűbb a sokoatl (habos víz) volt, melyet csodás kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítettek. Az ízesítéséről cukorral, fahéjjal és ánizzsal gondoskodtak.

Nem csak italokban fogyasztották a kakaófa termését, hanem kiváló csemegeként szolgált a magokat borító fehér terméshús is. 

Elterjedését a világban egyesek Kolombusznak, mások Corteznek tulajdonítják.

Az írások szerint Európába Cortez emberei hozták be a kakaót: először Spanyolországban tűnt fel, 200 évig kereskedelmi monopolhelyzetbe hozva a déli országot. Cortez igazi harci italnak tartotta, mely jó állóképességet biztosít a katonáknak. A spanyol királyi udvarban borssal, vaníliával, fahéjjal fűszerezték, sörrel és borral hígították.

A XVI. században őrölt kakaóporból, ánizsból, szegfűszegből és fahéjból kevert masszát szállítottak Európába, ahol csokoládéitalt főztek belőle.

Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A forró csoki a XVII. század közepén, a teával egyidőben hódította meg Európát és rendkívül drága mulatság volt, arannyal kellett fizetni érte.

A spanyolok egyeduralkodó szerepének az első angol és francia csokoládéház megnyitása vetett véget.

Az osztrák és francia nemesség a spanyol udvarból vette át a kakaóimádatot és amennyi rajongója, ugyanannyi ellenzője is volt a finomságnak. Linné istenítette, ezért adta neki a Theobroma, azaz „az istenek eledele” latin nevet. Clusius, híres francia botanikus ellenben azt mondta: „a kakaó csak a disznóknak való.”

A franciáknál hamar jelentős iparággá nőtte ki magát a csokigyártás, amelyhez egyben hatalmas alapanyagigény is társult. Mivel az amerikai termőterületek egy idő után elfogytak, ezért Afrikába telepítettek kakaóbab cserjéket, mára a világ össztermelésének több mint háromnegyede az afrikai kontinensről származik.

A nyugat-afrikai Aranyparton a franciák, Ázsiában és Ausztráliában az angolok telepítették a kakaót a XIX. században, amely aztán meghódította a trópusi vidékeket.

A XVIII. századra Európa-szerte elterjedt a kakaózás szokása, ugyanakkor ára az aranyéval vetekedett, fogyasztása az úri réteg kiváltságává vált. A csokoládé vallási vitákat is kiváltott, melynek tárgya az volt, hogy a csoki fogyasztható-e böjt idején. Végül XIII. Gergely pápa áldását adta erre.

Gyógyhatásáról már a XVI. században feljegyzések készültek. Az írások többek között lázcsillapító hatásáról tesznek említést, valamint májbetegségek remek ellenszereként említik. Beszámolók szerint fahéjjal és szerecsendióval keverve megszünteti a köhögést és kiváló agyserkentő. Richelieu bíboros például a lép-megnagyobbodását kezelte vele.

Mára Afrika vezet kakaótermelésben

A kakaó eredetileg Dél-Amerikából származik, mára azonban Afrika vette át a vezető szerepet: a világ termelésének kétharmada innen származik. A legnagyobb kakaótermesztők Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun és csak őket követi Brazília és Ecuador.

A világon évente 3 millió tonna kakaót termelnek.
 

A kakaó és a kakaóbab

A nyers kakaóbab nagyjából 44-46%-ban tartalmaz kakaóvajat, emellett fehérjékből, cellulózból, keményítőből, csírából, természetes színezékből, vízből, ásványi anyagokból, theobrominból, cukrokból és koffeinből épül fel.

A kakaó egyik fő hatóanyaga a teobromin. 100 g csokoládé nagyjából 100 mg-ot tartalmaz.

Hogyan készül a kakaóvaj?

A kakaófát nyaranta szüretelik. A kézzel szedett gyümölcsökből ezután kiveszik a magjait.

A kakaóvajat egész kakaóbabokból nyerik három fázisban: fermentálással, pörköléssel és a héjának leválasztásával.

A fermentálás, egy erjesztési folyamat. Ezt hatalmas tárolókban végzik és az érés folyamán alakul ki a kakaóbab jellegzetes édeskés-kesernyés íz- és aromavilága. Gyakran keverik és forgatják a szemeket, melynek során a kakaóbabok héja áttetszővé válik és a magok bebarnulnak.


Ezt követi a szárítás és pörkölés. A kakaóbab ebben a formájában kerül aztán különböző gyárakba, ahol a további feldolgozás történik.

Megőrlik a magokat, melynek során felszakadnak a sejtfalak és elérhetővé válik a benne található olaj, a kakaóvaj. A magas hőmérsékletnek köszönhetően a kakaós massza folyékonnyá lesz és ekkor nyerik ki az ún. kakaó folyadékot, mely szobahőmérsékleten megszilárdul és a csokoládégyártás egyik kiváló alapanyaga. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint a a kakaópor vagy a kakaóvaj.

A már szilárd kakaó folyadékot apró lyukú szűrön préselik át, így szétválasztva a kakaóport és a vajat.

A port ezután ismét megdarálják és kálium-karbonáttal kezelik a könnyebb oldhatóság érdekében.

Sok esetben a kakaót szagtalanítják is.
 

Az értékes kakaóvaj

A kakaóvaj rendkívül gazdag értékes zsírsavakban:

* Arachidonsav (1%)
* Linolénsav (3,2%)
* Oleinsav (34,5%)
* Palmitinsav (26%)
* Palmitoleinsav (0,3%)
* Sztearinsav (34,5%)
* Egyéb zsírsavak (0,5%)

A kakaóvaj rendkívül drága, emiatt a gyártók gyakran igyekeznek azt más alapanyagokkal helyettesíteni. Az Egyesült Államokban a 100%-os kakaóvajak esetében a vajtartalom valóban 100%-os, az európai irányelvek szerint más olajok alkalmazása nem haladhatja meg az 5 %-ot. A készítményekben általában szója-, repce- és gyapotmagolajjal, shea- és mangóvajjal, pálmaolajjal pótolják.

Sajnos vannak olyan élelmiszergyártók, amelyek költséges alapanyagok helyettesítésére rossz minőségű, szennyezett vagy hamisított kakaóvajat használnak.

Az ilyen kakaóvajak világosabb színűek és nem annyira homogének, mint a jó minőségű változatok.
 

A kakaó felhasználása

Legelterjedtebb felhasználási formája a csokoládégyártás: alap összetevője a fehér-, tej- és étcsokoládénak.

Széles körben használja a szépség-, valamint a gyógyszeripar. Mivel szobahőmérsékleten olvad, sokan nem tudják, hogy a kúpok egyik összetevője.

A kakaóvaj gazdag természetes antioxidánsokban, melyek megakadályozzák avasodását így akár 2-5 évig is tárolható.


A szépségipar elsősorban lágy textúrája és elragadó illata miatt kedveli, bársonyossá és puha tapintásúvá varázsolja a bőrt.

Gyakran találkozni vele:

- testápolókban és arckrémekben
- szappanokban
- természetes sminkszerekben
- ajakápolókban
- a problémás bőr kezelésére kifejlesztett készítményekben
- érett bőrre készült különlegességekben
- hajápolási készítményekben
- babaápolási szerekben

A jó minőségű kakaóvaj 6-10 faktornak megfelelő fényvédőt tartalmaz.

Hogyan keresd a kakaóvajat a kozmetikumokban?

A szépségápolási készítmények összetevőlistáján (INCI) Theobroma cacao (Cocoa) seed butter néven szerepel. Válassz olyan termékeket, melyek ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak és bio minősítéssel rendelkeznek.

Fontos, hogy ha önmagában vásárlod a kakaóvajat, akkor mindig finomítatlan, szűz kakaóvajat keress!

Kapcsolódó termékek

Bio narancsbőr elleni krém
MÁDARA

Bio narancsbőr elleni krém

(150 ml)

8 490 Ft
Organikus testápoló
Skin Blossom

Organikus testápoló

(300 ml)

3 890 Ft
Folyékony ásványi alapozó
INIKA

Folyékony ásványi alapozó
Normál, száraz vízhiányos, érzékeny bőrre
(30 ml, Beige és továbbiak)

10 990 Ft
További részletek >
Olívaolajos szappan
Odylique

Olívaolajos szappan
Érzékeny bőrre
(100 g)

2 490 Ft
Organikus korrektor
INIKA

Organikus korrektor
Normál, száraz vízhiányos, érzékeny bőrre
(10 ml, Light és továbbiak)

7 990 Ft
További részletek >
Bio Superfood napozó és szolárium olaj 
Wooden Spoon

Bio Superfood napozó és szolárium olaj 

(50 ml)

4 990 Ft
Organikus mellbimbóvédő krém 
Coconutoil Cosmetics

Organikus mellbimbóvédő krém 

(10 ml)

1 990 Ft
Afrikai narancs mini testápoló
-5%
Evolve Organic Beauty

Afrikai narancs mini testápoló
száraz bőrre
(50 ml)

1 990 Ft 1 890 Ft
Organikus baba popsikrém
Wooden Spoon

Organikus baba popsikrém

(100 ml)

3 990 Ft

Szállítás

15.000 Ft-os rendelés felett ingyen, alatta 990 Ft-ért szállítjuk a csomagodat!

Tovább olvasom

Legyél a törzsvásárlónk!

Minden vásárlásodat értékes Naurel pontokkal háláljuk meg, melyeket bármikor kedvezményekre válthatsz!

Tovább olvasom

Biztonságos vásárlás

A vásárlások során a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológiákat alkalmazzuk.

Tovább olvasom

Kérdésed van?

Információra, technikai segítségre van szükséged? Rendelésed felől érdeklődsz? Segítünk!

Tovább olvasom