Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.

Milyen érzés napi 1 kg szemetet termelni?

Szerda, Március 23. 2016.

Teljesen felháborodtam valamelyik reggel, amikor a pékségbe indultunk Zorával. Az egyik ház előtt hegyekben állt a szemét: kiselejtezett tévé, fémrudak, akkumulátor, zsákok, szivárgó tejes dobozok. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy mit várunk a szépségipartól, a különféle gyáraktól, hogy óvják a környezetet, amikor a szomszédban, kicsiben sem képesek ezt megtenni az emberek?! Lehet ezt másképp is!

Milyen érzés napi 1 kg szemetet termelni?

Nemrégiben itt volt egy barátnőm Svájcból és Ő mesélte, hogy náluk pontos előírások szerint, szelektíven történik a szemét gyűjtése és elszállítása. Ha valaki nem tartja be a játékszabályokat, akkor egyrészt nem viszik el a hulladékát, másrészt alaposan meg is büntetik. Ott azonban a társadalom úgy van berendezkedve, hogy eszükbe sem jut renitenskedni, mindenki teszi a dolgát és figyel a környezetére.

Apropó, Te tudod, mi a különbség a szemét és a hulladék között?


Elárulom! Azok az anyagok, melyeket szelektíven gyűjtünk pl.: papír, PET-palack, komposztálandó növényi maradékok – egytől-egyig újrahasznosítható hulladékok. A szemét pedig az a nem elkülönített háztartási maradék, mely kikerül a körforgásból és szemétlerakóban végzi.

Hogyan jön össze évi min. 365 kg szemét fejenként?

Tudtad, hogy egy átlag magyar állampolgár naponta 1 kg szemetet termel? Hogy az országra vetítve ez akár 4,2-4,4 millió tonnát is jelenthet évente? A növekvő fogyasztói igények hatására ráadásul ez a szám egyre csak nő. Sokan tisztában sincsenek néhány egyszerű mozdulat környezetkárosító hatásával.

Mire gondolok?

Vegyük például azt az esetet, hogy vásárolsz egy új szekrényt. Hatalmas papírdobozba csomagolják. Amennyiben Te a kartonlapokat a szelektív kukába dobod, a papír újrahasznosításra kerül. Viszont, ha összetépkedve a szemetesbe hajítod a kávézaccal és az alufóliával, akkor ez a szeméttelepek amúgy is méretes kupacait növeli. Ugye milyen egyszerű?

Gondolj csak bele! Ha csak fél kilóval csökkented a saját szemetedet naponta, már mennyit tettél a földért! Megéri, ugye?

Szerencsére mára már a gyárak is egyre inkább a környezettudatos termelés felé fordulnak. Erre szükség is van, hiszen az összes szemét mennyiségének a 94-95 százalékát a gyártási hulladék teszi ki. 

Légy tudatos, óvd a környezetedet!

✓ Igyekezz minimálisra csökkenteni a szeméttermelést!
✓ Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
✓ Amit tudsz, használj fel többször!
✓ Vásárolj újrahasznosítható csomagolású termékeket!
✓ A biológiailag lebomló anyagokat - pl.: zöldség-gyümölcs maradékok, héjak – komposztáld!
✓ Csökkentsd minimálisra az áramfogyasztást, ha épp nincs rájuk szükséged, áramtalanítsd készülékeidet!
✓ Mérsékeld a vízfogyasztást, kerüld pl. a folyó víz melletti fogmosást, mosogatást!
✓ Óvd a folyókat, a növény- és állatvilágot azzal, hogy kemikáliákkal szennyezett vizet engedsz a csatornába!
 

Tudtad, hogy számtalan mesterségesen előállított termék akár 100 év alatt bomlik le?
 

Ami még ennél is durvább, hogy addig szennyezik a környezetet, hiszen a bomlás során mérgező vegyi anyagok kerülnek a levegőbe.

Ráadásul nem egy esetben előfordul, hogy a szeméttelepeket betemetik és később lakóházakat húznak fel rájuk. Ugye Te sem szeretnél ilyen helyen élni?
Hasonlóan károsak a szemétégetők is, hisz gondold csak el, hogy mennyi kemikália kerül ilyenkor a légkörbe! Csodálkozunk, hogy nyakunkon a klímaváltozás?

Számodra is fontos a környezet védelme?
 

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Szépség

Még több cikk

Baba

Még több cikk