Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.

Less be egy bio gazdaság kulisszái mögé!

Csütörtök, Június 28. 2018.

A látogatók beszámolói alapján a Dörgicsei Levendula Majorba olyan megérkezni, mintha meseországba érkeztünk volna. Amerre szem ellát, apró lila virágok borítják a festői tájat és mindent betölt a mennyei levendula illata. Az emberben az az érzés támad, hogy örökké itt akar élni és kizárólag a varázslatos gyógynövényeknek szentelni az életét.

Less be egy bio gazdaság kulisszái mögé!

Dr. Demján Ildikóban, a Levendárium alapítójában is hasonló érzések munkáltak, amikor 2003 őszén régen dédelgetett álma teljesült azzal, hogy elültették az első levendula töveket Dörgicsén.

Sikeres budai fogorvosi életét hagyta a háta mögött, hogy belevesse magát a bio gazdálkodásba és egy elbűvölő levendula birodalmat hozzon létre. 

A gyógyításban mindig is a holisztikus megközelítés állt hozzá legközelebb, így nem volt számára kérdés a kemikália, műtrágya és gyomirtó mentes környezet kialakítása, ahol apró élőlények milliárdjai tudnak háborítatlanul élni egymással.

Jelenleg 6 hektáron virul a levendula több fajtája, s közel 40 hektáron egyéb növények is helyet kapnak, teret adva Ildikó másik szenvedélyének, a tönkölybúzának.
 

Mi is az a bio gazdálkodás?
 

Ennek rejtelmeibe avatott be bennünket a Levendárium alapítója, dr. Demján Ildikó.

Mi a folyamata egy bio gazdaság elindításának?

- Elsősorban az elhatározás fontos. Egy belső döntés, hogy tisztán, vegyszermentesen szeretnénk növényt termeszteni vagy állatokat tartani. Azt kell mérlegelnünk, hogy tudunk-e annyi kézi erőt és plusz időt, energiát és törődést adni a növényeknek, állatoknak, amire szükség van. El tudjuk-e fogadni, hogy kisebb lesz a terméshozam, viszont a beltartalom sokkal gazdagabb, élőbb. El kell döntenünk, hogy melyik ellenőrző szervet választjuk és bejelentkeznünk.

Miben különbözik egy bio és egy hagyományos gazdaság?

- A hagyományos elnevezés alatt az elmúlt 50-60 évet értjük, hiszen a kémiai laborok előtt mindent organikusan termeltek. A különbség a preparátumokban, permetező szerekben és a felfogásban van. Míg a bio gazdaságban szelíd, természetes ásványi vagy növényi hatóanyagokat használunk és a növény ellenálló képességét erősítjük a talajélet gondozásával, addig az intenzív gazdaságokban a mindenáron történő terméshozam-hajhászás a cél, amit átmenetileg tudnak csak elérni kemény vegyszerekkel (gyomirtók, műtrágya, genetikai manipuláció) és csakhamar a föld kimerüléséhez, élettelenné válásához vezet. A nagyobb hozam mögött rendszerint szép, de belül „üres “portéka áll, igen alacsony makro-mikro elem tartalommal, ami aztán tovább gyűrűzik és az emberek (és állatok) alultápláltságában manifesztálódik betegségek formájában. Jóllakott éhezőknek is szoktuk hívni.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy bio gazdaságnak? Mennyire szigorú a szabályozás és milyen gyakran történik az ellenőrzés?

- Az ellenőrzés évente egyszer vagy kétszer történik tevékenységtől függően, másképp történik a növénytermesztésben, a növényfeldolgozásban és a kozmetikában. Nekünk mind a három szintű ellenőrzésnek meg kell felelni, hiszen a növénytől a kész termékig tevékenykedünk. Szigorúan ellenőrzik a beszállítókat, a partnereket a bio és átállási termékek elkülönítését.

Mi garantálja, hogy a vásárlók valóban minőségi, bevizsgált termékekhez jutnak hozzá?

- Leginkább a termelő hitelessége a garancia, hiszen nem lehet mindenki mögött minden pillanatban ott állni. A termelő belső elkötelezettségére, tudatosságára és életvitelére lehet építeni. Emellett az illóolajokat és kozmetikai termékeket minden alkalommal laborban vizsgáltatjuk.

Együttműködnek-e esetleg más magyarországi manufaktúrákkal a gyártás során, a kézműves termékek kapcsán például?

- Elsősorban az alapanyag-beszerzésben működünk együtt olyan manufaktúrákkal, partnerekkel, akiknek szintén fontos a minőség és az élő anyag. A mi termékeinket is sokan használják kézműves termékeikben - csoki manufaktúrák, fagylalt- vagy szappankészítők, kozmetikumok gyártók.

Hogyan készül a Levendáriumban az illatos aromavíz?

- Az aromavíz a vízgőz-desztilláció során, az illóolaj lepárlás melléktermékeként keletkezik. Amikor a vízgőz áthalad a levendulavirággal megrakott üstön, kiszabadulnak az illatkelyhekből az illatmolekulák és az immár illóolajjal telített vízgőz hűtés után kicsapódik, mely lassan két fázisra válik: vízben nem oldódó illóolajra és az aromavízre. Ez utóbbi a levendula vízben oldódó hatóanyagait, valamint nyomokban illóolajat tartalmaz. Szeparáljuk és külön-külön palackba zárjuk a virágvizet és az illóolajat. Ugyanígy történik a citromfű, zsálya, menta növények lepárlása és a virágvíz nyerése. 

(Fotók: Levendárium)

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Szépség

Még több cikk

Baba

Még több cikk