A levendula és köztem lévő különleges kapcsolatról már korábban is írtam itt a blogban, az idei évben azonban a közös kalandunk a nyugtató és gyógyító hatású levendula illóolaj párologtatásán, a meseszép bokrok illatolásán és a levendulás fürdőben való relaxáláson túl egy kicsit tovább vezetett.

A bio levendula ezúttal a konyhámba is beférkőzött. Ott van a süteményekben, a nyári szörpökben, a lekvárokban, sőt még a fagylaltban is. És ne gondold, hogy tapasztalt, rafinált és nagyon extrém konyhatündérnek kell lenni hozzá, ha el szeretnéd készíteni. Csupán néhány csepp mennyi bio levendulavíz a titok.
Légy nyitott és próbáld ki te is ezt a mennyei levendulás fagyireceptet:
Isteni levendulafagyi
Hozzávalók:
1/2 l tejszín
1/4 l tej
2 ek szárított levendula
1 ek levendulavíz
4 ek xilit
5 tojássárgája
csipetnyi só
lila ételfesték
Elkészítés:
Keverd össze a tejszínt, a tejet és levendulát, majd közepes hőmérsékleten párold rövid ideig. Húzd le a tűzhelyről, tegyél rá fedőt és hagyd szobahőmérsékleten kb. 30 percig.
Ez idő alatt a levendula íze kellemesen átjárja a krémet.
30 perc után add hozzá a xilitet, egy csipetnyi sót, majd ismét melegítsd fel közepes lángon. A tojások sárgáját finoman keverd össze habverővel. A levendulás tejszínt addig keverd, amíg éppen forrni nem kezd, akkor húzd le a tűzről és lassan csorgatva, habverővel keverve add hozzá a tojás egyharmadát.
Most tedd vissza ismét a tűzhelyre a lábost és folyamatosan keverés mellett csorgasd hozzá a többi tojást is. A meleg hatására a tojás besűrűsödik és kellemes krémes állagot kapsz.
Ha puding sűrűségű lett az állaga, akkor húzd le ismét a tűzhelyről, habverővel keverd hozzá a levendulavizet, és ha szeretnéd, lila ételfestékkel is színezheted.
Ha kihűlt tedd mélyhűtőbe és óránként keverve fagyaszd, amíg teljesen meg nem fagy.
A receptet egy kicsit tovább gondolva, a fagyasztás nélküli krémet számtalan módon felhasználhatod még:
- desszertes tányérba adagolva, egy csipetnyi szárított levendulával megszórva kínálhatod pudingként,
- egy kis zselatinnal keverve, piskóták közé kenve készülhet belőle levendulatorta,
- de tölthetsz vele palacsintát is.
Kedvet kaptál? Melyik változatot próbálod ki?