Most, hogy hidegre fordult az idő, nincs is annál üdítőbb, mint esténként bekuckózni a jó meleg szobában, készíteni egy finom teát, egy kis pirítóst, felcsíkozni pár szem répát és zellerszárat és kipróbálni néhány isteni, könnyen elkészíthető kencét. Finomak, egészségesek, táplálóak és hamar megvannak.

Íme a kedvenceim:
Alternatív tepertőkrém
Amikor először olvastam ezt a receptet, azonnal felcsillant a szemem, hiszen rajongok a szezámmagért. Nem is csalódtam.
Hozzávalók:
• 1 csésze szezámmag
• 1 csésze napraforgómag
• 20 dkg vaj
Elkészítés:
A szezámmagot és a napraforgómagot enyhén megpirítjuk, ügyelve, hogy ne égjenek oda. Majd a pirított magokat ledaráljuk. Ezt az egyveleget hozzákeverjük a puha vajhoz, csipet sóval ízesítjük.
Szintén nagy kedvenc a családban - Csicseriborsó krém:
Hozzávalók:
• 500 g csicseriborsó
• 2 citrom leve
• 3 gerezd fokhagyma
• 4 kanál szezámmag
• olívaolaj és víz
• só, bors ízlés szerint
• kevés őrölt kömény
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Érdemes többször cserélni a vizét. Másnap puhára főzzük.
Megpirítjuk a szezámmagot, ügyelve, hogy ne égjen oda.
Amikor a borsó megfőtt, leöblítjük és a szezámmaggal, valamint a fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal, köménnyel és egy-egy kanál olajjal és vízzel keverőgépbe tesszük és krémesre dolgozzuk. Olajat és vizet annak megfelelően teszünk hozzá, hogy milyen állagú krémet szeretnénk.
Ha elkészült, hűtőbe tesszük egy órára.
Olívakrém ínyenceknek
Hozzávalók:
• 200 g zöld olívabogyó (magozott)
• 2 kanál citromlé
• 1 kisebb fej lilahagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 50 g darált mandula
• 2 kanál olívaolaj
• só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az olívát pürésítjük az apróra vágott lilahagymával, fokhagymával és a citromlével. Majd hozzádolgozzuk a mandulát, az olívaolajat és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A krémet fogyasztás előtt hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!