Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.

Így tedd könnyebbé a bölcsödei beszoktatást

Szerda, Április 27. 2016.

A bölcsödei beszoktatás minden kisgyerekes család életében az első jelentősebb mérföldkő. Talán a kicsi születése óta a legnagyobb. Az elválás első lépcsőfoka nem csak a kicsiket viseli meg, sokszor az édesanyák még jobban szoronganak, aggódnak miatta. Pedig felesleges. Az elválás egy teljesen természetes folyamat, anyaként pedig a legtöbb amit tehetünk, hogy megkönnyítjük ezt, a kicsi és magunk számára is.

Így tedd könnyebbé a bölcsödei beszoktatást

Ezúttal azt foglaltam össze neked, hogyan lehet a bölcsödei beszoktatás könnyebb és zökkenőmentesebb.

A bölcsödei beszoktatás menete

A bölcsödei beszoktatás ideje általában két hét, és ideális esetben az anyukák közreműködésével zajlik.

Az első néhány napban a kicsi és az anyukája csak néhány órára marad a bölcsödében, ismerkedik a játékokkal, a gondozónőkkel és a többi kisgyerekkel.

Ezt követően már ott lehet hagyni 1-1 órára, fokozatosan növelve az anya nélkül eltöltött órák számát. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk csak úgy ott a gyereket, mindig beszéljük meg vele, hogy hova megyünk és mikor jövünk vissza újra (pl. tízórai után stb.). Ha már ez is jól megy, akkor ott lehet hagyni egész délelőttre, majd akár egész napra is. 

A második hét végére a legtöbb kisgyerek már ott is alszik. Fontos tudni, hogy ez az általánosan bevett gyakorlat, ettől nyilván el lehet térni a gyerek reakciói alapján. Vannak ugyanis kisgyerekek, akik nehezebben tudnak elszakadni, számukra a bölcsödei beszoktatás ideje nyilván hosszabb lesz.

Honnan tudhatod, hogy sikerült a beszoktatás?

Ideális esetben a kicsi néhány nap alatt jó kapcsolatot tud kialakítani a gondozónővel, közreműködik vele és bízik benne. Jó jel az is, ha nyitottan fogadja az újdonságokat, szívesen barátkozik a többi kisgyerekkel és szívesen játszik a bölcsödei játékokkal. A reggeli sírás a legtöbb esetben kikerülhetetlen, de ahogy beszokik a kicsi, ezek ritkulnak, rövidülnek és hamarosan teljesen meg is szűnnek.

Hogyan teheted még könnyebbé a beszoktatást?

A bölcsödei beszoktatás megkönnyítéséért anyaként te tehetsz a legtöbbet, ehhez is adok néhány praktikus tanácsot!

- A legfontosabb, hogy a kicsi soha ne érezze rajtad, hogy szorongsz vagy aggódsz az elválás miatt!
A hangulatodat ő is átveszi és ő maga is szorongani fog a bölcsöde miatt. Készítsd fel magadat is lelkileg az elválásra, legyetek sokat levegőn, nevessetek nagyokat, az remekül oldja a stresszt.

- Ne legyen feszült a reggel!
A legtöbb családban rohanással és idegeskedéssel indul a nap, de nem kell, hogy ez nálatok is így legyen. Készítsd el a reggelit és pakolj össze mindent az induláshoz, még mielőtt a kicsi felébred. Induljon a reggel vidáman, bújjatok egy kicsit össze, beszéljétek át reggeli közben, hogyan fog telni a nap, mikor mész érte, mit csináltok majd bölcsi után.

- Pakoljátok össze együtt a kedvenc tárgyait, amiket magával vihet a bölcsibe is. Pl. a cumiját, a kedvenc fogkeféjét, a kedvenc maciját stb.

- A bölcsödei csomagját az otthon is használt termékekből állítsd össze!
Legyen a bölcsiben is egy ugyanolyan fogkefe, fogkrém és fogmosó pohár, mint amit otthon is használ, pakolj be ugyanolyan pelenkát, popsitörlőt és a popsikrém is ugyanolyan legyen, a megszokott illat megnyugtatja a kicsit. Nálunk így nézett ki a bölcsis beszoktató csomag.

Bölcsödei beszoktatás

- Kövessétek minden reggel ugyanazt a menetrendet!
A kisgyerekek nagyon szeretik az állandóságot, és növeli a biztonságérzetüket, ha mindig tudják, hogy mikor, mi fog történni. Figyelj rá, hogy minden reggel ugyanolyan menetrend szerint teljen, így ő is mindig tudni fogja, hogy mit kell tennie.

- Soha ne tűnj el! 
Sok anyuka tűnik el észrevétlenül a bölcsiből, hogy a távozása miatt ne szakítsa meg a kicsi játékát. Ez azonban nem jó taktika, sokkal rosszabb lesz ugyanis a gyereknek, ha a játékból felnéz és hiába keresi az anyukáját, ő nincs sehol. Inkább mindig búcsúzz el és mondd el neki pontosan, hogy mikor jössz vissza érte.

- Ne ígérj olyat, amit nem tudsz megtartani!
A gyerekeknek nagyon jó a memóriájuk, így a kicsi pontosan emlékezni fog rá, mire ígérted az érkezésedet. Ügyelj rá, hogy mindig meg is érkezz az ígért időpontban, ne okozz neki feleslegesen csalódást.

- Legyél következetes!
A kicsik nagyon rafiáltak tudnak lenni, ha anyáról van szó. Csak még egy puszi, csak még egy ölelés és ha nem vagy elég szemfüles, már sír is a nyakadban, hogy ne menj el. Magyarázd el neki inkább többször, hogy hova mész, miért kell elmenned, mi fog történni, amíg nem vagy ott és persze, hogy mikor mész vissza érte. Ha következetesen tartod magad a megbeszéltekhez, akkor a kicsi is alkalmazkodni fog.

 

Fotók: Rácz Krisztina - Babarózsa Fotóstúdió

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Véleményed van? Szólj hozzá!

Szépség

Még több cikk

Baba

Még több cikk