Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.

Élj egészségesen! Élj tovább!

Szombat, Április 07. 2018.

Minden nap ezer kifogást hallok, ha megkérdem, miért nem segít valaki önmagán. Helyes mozgással, helyes táplálkozással, természetes életmóddal. Mert a mozgáson kívül az is fontos, mit viszünk be a szervezetünkbe, mivel tisztálkodunk, mivel ápoljuk magunkat. Mindenre van egészséges alternatíva. Ideje változtatni, mert másképp is lehet.

Élj egészségesen! Élj tovább!

Mit jelent számomra az egészség?

Szerintem az egészség fogalma egy nagyon szubjektív dolog, amely mindenkinek mást jelent. Nekem mindenképpen egy olyan tünet-és fájdalommentes állapot, amelyben a szervezetem optimálisan működik, funkcionál, vagyis szolgál engem. Ehhez azonban nekem is egyensúlyban kell lennem vele, és olyan ételekkel-italokkal kell feltöltenem, amelyekkel alá tudok dolgozni a működésének. A vegyszermentes kozmetikumokról és a többi káros anyagtól való megkíméléséről nem is beszélve. Összhang. Egyensúly. Harmónia. Teljesítmény. Boldogság. Ezek a szavak jutnak eszembe, ha az egészségre gondolok, már csak azért is, mert ezeket értem el a legnehezebben, és sokáig nélkülük éltem.

 

Miért döntöttem úgy, hogy egészségesen szeretnék élni?


Ez egy nagyon hosszú és rögös út volt nekem, ahogy szerintem mindenki másnak is. 14 éves koromig egyáltalán nem figyeltem a táplálkozásomra, csak úgy ösztönösen ettem, amit épp megkívántam. Aktív sportoló voltam és nagyon hamar magasra nőttem, így az extra kalóriák sem látszódtak meg rajtam. 15 évesen igazoltak le, mint fitnesz-versenyzőt, és kezdtem el a szokásosnak vagy tipikusnak mondható zabpehely – csirke – rizs - saláta típusú étkezést, amitől sokszor nem voltam túl energikus. Megfogalmazni nem tudtam volna, hogy mi a baj, de már akkor is éreztem, hogy mi a jó nekem és mi nem az annyira.
17 éves koromban kezdtem el edzőnek tanulni, és ezzel együtt a táplálkozástudomány is kiemeltebb helyet kapott az életemben. Éjjel-nappal olvastam valamit ebben a témában. Közben persze én is folyamatosan kísérleteztem magamon, és kerestem azt a típusú diétát, amelytől majd tartósan nem leszek éhes, jó formában maradok és energiám is lesz az edzésekhez…(nem leltem rá)
19 éves koromban gondolkoztam el először azon, hogy ha továbbra is csak az edzés és az étkezés körül fog forogni az életem, az biztos nem az az élet lesz, amit élni szeretnék. Emellett kicsit sem éreztem magam jól a bőrömben, és szinte mindentől fájt a hasam, amit ettem.
Egyik képzést végeztem a másik után, és aktívan dolgoztam edzőként. Figyeltem a vendégeimet, és nagyon igyekeztem nekik is segíteni az eligazodásban a folyamatosan trendbejövő és menő diéták között. Én is mindent kipróbáltam velük, hogy hiteles maradjak, tudjak véleményt formálni, és persze hátha valamelyik beválik nekem is. 24 éves koromig tartott ez a kutatómunka - ekkor már 3 év vegetáriánus életmódon is túl voltam, mivel a sok csirke-rizs kombináció miatt teljesen elfordultam a húsok fogyasztásától. Ez volt az első dolog, amitől jobban éreztem magam, de a fehérje- szénhidrát- zsír arányokat még nem tudtam tökéletesen eltalálni, így a súlyom folyamatosan ingadozott, ami nagyon bosszantott, hiszen 5 kg ide-oda vándorolt rajtam, hol fel, hol le. Az edzésekkel nem álltam le egy percre sem, és ezen a területen szintén kerestem az igazán nekem valót. Figyeltem, hogy melyik mozgásformától milyenné változik a testem.
28 éves voltam, amikorra kidolgoztam a nekem való életmód alapjait, amit mostanra (34 éves vagyok) sikerült saját magam számára teljesen optimalizálni és teljessé tenni. Számos allergiával küzdök és IBS-m is van, ami gondolom már egészen fiatal koromban kezdődött, de nem tudtam mitől fáj a hasam folyamatosan. Az összes ételallergiámra fény derült azóta, és már azt is tudom, hogy miből nyerem a legtisztább energiát, ismerem a bioritmusomat is és a hozzám illő mozgásfajtákra is rátaláltam.

 

Számomra mi tartozik az egészséghez? Mit nem eszek/használok ma, amit korábban igen?


Szeretném, ha mindenki úgy olvasná a soraimat, hogy tudatosítaná: a felsoroltak kifejezetten nekem jók, én alakítottam ki így a szokásaimat, mert én ettől vagyok egészséges. Számomra az egészséges táplálkozás kialakításához az allergén-anyagok kiiktatása volt a legfontosabb, a mai állapotot fokozatosan, 5-6 év alatt értem el. Kezdődött minden a glutén-allergiámmal, azután kiderült, hogy a búzára is érzékeny vagyok, önmagában a glutén kiiktatása ezért nem hozott teljes megoldást. A tej és tejtermékek kivezetése volt a legnehezebb, mivel a húsfélék voltak az elsők, amiket elhagytam, így a tejtermékekből - főleg a protein turmixokból - igen sokat fogyasztottam, mint fehérjeforrás. A tejtermékek elhagyása után a nem fermentált, tehát feldolgozott, szója tartalmú ételeket hagytam el. Húsfélét nagyon-nagyon ritkán fogyasztok, akkor is csak halakat és néha tojást. Gyümölcsleveket és hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőket sem iszom, de a mesterséges édesítőszerrel készült üdítőket is kerülöm. Gyümölcsöt csak mértékkel, ám zöldséget továbbra is eszek. Rengeteg növényi eredetű hüvelyest fogyasztok, szénhidrátfélékből főleg a rizs, a burgonya és az édesburgonya a kedvencem.

 

Mennyire volt nehéz az átállás, megszokni az egészséges életmódot?


Átállni és megszokni, mint ahogy említettem is, évekbe telt. Minden fokozatosan történt, így pontosan vissza tudtam mérni, hogy valóban jobban vagyok-e attól, ha elhagyok bizonyos összetevőket és alapanyagokat a táplálkozásomból. Amiatt is jó, ha mindez nem túl drasztikusan történik, mert teljesen megváltozik tőle az emésztésünk menete, az energiaszintünk, az éhségérzetünk, az ételek ízlelése, de még a szánk íze is. Illetve minden egyes elhagyott ételcsoport helyére kell valami más, pl. a húsok helyett a növényi eredetű fehérjék érkeznek, amelyeknek teljesen más az ízviláguk, az emésztési folyamatuk és a tápanyagtartalmuk is.

 

Miért tartom jobbnak a bio termékeket?


A vegyszermentes életmód engem már nagyon régóta foglalkoztat. Számomra a bio jelzés sok mindent jelent. Egy tisztább forrásból érkező alapanyagot, aminek emésztésével kímélni tudom a létfontosságú szerveimet. Több energiája marad így a szervezetemnek, és az immunrendszeremet sem terhelem le vele, a betegségek elkerülése végett ez jól jöhet. Szeretem, hogy a biogazdálkodásból származó összetevők a Föld kímélésével és a növényvédő szerek szabályozásával készülnek. Az állatok szabadabban legelhetnek, és nem kaphatnak olyan antibiotikumot és tápot, amelyek végül szintén az én szöveteimben kötnének ki. Nemcsak magamat szeretném védeni a biotermékek vásárlásával, hanem az állatokat és a környezetünket is.

 

Miért fontos, hogy egészségesen éljünk?


Az egészséges élet szerintem bővel túlmutat azon, hogy “csak” a testünkre gondoljunk. Egészségesnek lenni szerintem azt is jelenti, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ezáltal pedig több az önbizalmunk, kedvesebbek vagyunk embertársainkkal, többet tudunk törődni másokkal is, több energiánk van, amiből másoknak is juthat. Könnyebben teljesítjük a napjainkat, és nagyobb a teherbírásunk is. Jobban bírjuk az élet adta feladatokat, ezzel pedig sikerélményeket szerzünk. Egészségesnek lenni önismeretet is jelent, amikor tisztában vagyunk azzal, hogy mi a jó nekünk és mi nem. Egy befelé fordulás és személyiségfejlődés is. Jobban figyelünk a környezetünkre, hiszen tudjuk, hogy szimbiózisban kell élnünk vele, illetve tudatosabban gondolunk a jövőre is. Hiszen, ha magaddal szemben tudatos és egészséges vagy, másokkal és a környezeteddel szemben is az leszel.

 

Mit tanácsolok azoknak, akik egészségesen szeretnének élni? Hogy kezdjék?


Tanácsolni csak olyan tudnék, amit magamnak is javasoltam annó, hogy kezdjük el az önelemzésünket. Írjunk naplót arról, hogy mit eszünk meg, és írjuk mellé, hogy hogyan éreztük magunkat a rá következő két órában. Ne kövessünk divatdiétákat, és ne akarjuk úgy csinálni, mint a barátnőnk, vagy a szomszédunk, vagy bárki más. Fogadjuk el, hogy a szokásainkat nem lehet egy hét alatt megváltoztatni, minimum 3 hónap kell hozzá, ezért legyünk türelmesek magunkkal - amit 20 évig nem jól csináltunk, ne akarjuk egy hónap alatt jóvá tenni. Ismerjük meg önmagunkat, és adjunk olyan alapanyagokat a testünknek, amelyekre szüksége van. Kérjünk tanácsot szakembertől, ha kell, hogy segítsen az elindulásban. Én, személy szerint a munkám során minden esetben azon dolgozom, hogy ezeket az okokat és tényeket, szokásokat kiderítsem a vendégeimnél, és abba az irányba segítsem őket tovább. Nem győzködöm őket semmiről, arról sem, amit én követek. Meg kell, hogy találjuk az egészségtudatosság folyamatában önmagunkat, és az ebből nyert erőnk visz tovább minket a siker útján, mert ez az utazás egy életen át fog tartani.

 



 

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Véleményed van? Szólj hozzá!

Kapcsolódó termékek

Bio csokoládés kókuszkrém agávéval 
Agava - Karin Lang

Bio csokoládés kókuszkrém agávéval 

(250 g)

1 699 Ft
Bio zöld tea ital szupergyümölcsökkel 
all i need

Bio zöld tea ital szupergyümölcsökkel 
Flakonos
(330 ml)

559 Ft
Ananászos-kókuszos bio quinoa szelet 
Paul's Finest

Ananászos-kókuszos bio quinoa szelet 

(5 * 25 g)

1 945 Ft

Szépség

Még több cikk

Baba

Még több cikk