Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.

Amit a zöldségekről, gyümölcsökről eddig nem tudtál

Péntek, Május 20. 2016.

Téged is gyakran piszkáltak annak idején a szüleid, hogy gondosan mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket? Engem folyton! Idegesített is, hogy miért nem lehet csakúgy csipegetni a friss málnából vagy cseresznyéből?

Amit a zöldségekről, gyümölcsökről eddig nem tudtál

Gondolkoztál már azon, hogy egy alma hány kézen megy keresztül, mire eljut a tányérodba? Hogy egy saláta mennyi vegyi anyagot, kórokozót tartalmaz? Hogy hányan fogdossák össze a piacon vagy a szupermarketben? Gyerekként nem érdekeltek ezek a részletek, anyaként viszont a teljes higiénia híve vagyok.

Milyen veszélyeket rejtenek a zöldségek és gyümölcsök?
 

Permetek, gombaölők
 

A déli gyümölcsöknél mostanában már pontosan megnevezik, hogy milyen vegyszerekkel kezelték. A nem bio narancsok és citromok héja egyáltalán nem alkalmas fogyasztásra, de sütésre sem. Alapos mosásra akkor is szükség van, ha külsejét nem akarjuk megenni, hámozáskor ugyanis bejuthatnak a kemikália maradványok a húsába. Sokan nem tudják, de még a banánt is érdemes áztatásnak és öblítésnek alávetni.



Az idény zöldségek és gyümölcsök szintén tartalmazhatnak permetszereket, melyek igen ellenállóak a vízzel szemben, ezért érdemes speciális fertőtlenítő készítményt használni, mely természet közeli összetevőket, almaecetet, ecetet, citromot, grapefruitot vagy szódabikarbónát tartalmaz és a makacsabb szennyeződésekkel is elbánik. Kísérleteztem vele, elképesztő, hogy milyen mennyiségű koszt tud lehozni.

Én már a hűtőbe is úgy teszem el a zöldségeket, hogy alaposan megmosom, nem ritka ugyanis, hogy különféle lárvák telepednek meg rajtuk.

Listeria és E.coli


A friss zöldségeken, gyümölcsökön számtalan baktérium tenyészik. A Listeria monocytogenes felelős a liszteriózis nevezetű fertőzésért, amely ételmérgezéses tünetekkel jár, így hasmenéssel, hányással, fejfájással. Szintén megtalálható az E.coli, mely az egészséges bélflórában is jelen van, legyengült immunrendszer esetén azonban hasmenést, hasi görcsöket, lázat, hányást, bél- és húgyúti megbetegedéseket okozhat.

Tudtad, hogy mennyi kórokozót rejtenek a csomagolt saláták, a rukkola, a spenót? Sokan lazán szórják bele a készülő vacsorába mosás nélkül, pedig ezek a legnagyobb baktériumforrások! Ugyanez igaz a félbevágott dinnyére is. Neked van gusztusod megenni?

Mire figyelj oda, ha zöldséget, gyümölcsöt vásárolsz?
 

* Lehetőleg bio zöldségeket és gyümölcsöket válassz!
* Mindig alaposan, meleg vízzel mosd meg őket, ha lehet, előtte áztasd is!
* Használj olyan természetes készítményt, mely alkalmas a baktériumok, vegyszermaradványok eltüntetésére!
* Kerüld az előrecsomagolt salátákat! Ha mégis megvennéd, alaposan mosd meg!
* Ne vásárolj olyan zöldséget, gyümölcsöt, amit előzetesen félbevágtak!
* A déli gyümölcsöket akkor is mosd meg, ha héjukat nem fogyasztod!
* Sütésre se használj vegyszerrel kezelt citrom- vagy narancshéjat!
* Ha aszalt gyümölcsöket veszel, azokat is alaposan öblítsd át folyó víz alatt!

Számodra is fontos az higiénia és az egészség?
 

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Véleményed van? Szólj hozzá!

Szépség

Még több cikk

Baba

Még több cikk