Kedves Látogatónk!

Ha Te is szívesen válogatsz a természet ajándékai közt a Naurel organikus birodalmában, kérjük, hogy támogass bennünket az Ország Boltja népszerűségi versenyén szavazatoddal!

Köszönjük bizalmadat!
A Naurel csapata

X

Bejelentkezés

Ha elfelejtetted a jelszavad, ide kattinva kérhetsz újat.
X

Regisztráció

Regisztráltál már nálunk? Ha igen, ide kattintva bejelentkezhetsz!
X

Értesítés

X

Ajánld barátnődnek

X

Kívánságlista elküldése

X
Bejelentkezés | Regisztráció Kosár
Üres kosár

Sajnos a kosarad még üres.
Nézz körül nálunk és töltsd meg, hogy ne legyen ilyen szomorú!

Vásárlás folytatása
Prémium minőségű, certifikált, organikus termékek világa.

A divatnak ára van

Péntek, Április 22. 2016.

Megdöbbentő, hogy csak a szűk ismeretségi körömben az utóbbi időben mennyire megnövekedett a betegek száma. Kisgyerekes anyaként ez különösen ijesztő! Pedig teljesen érthető! Hogyan éljük a hétköznapjainkat? Stresszelünk, szennyezett levegőt szívunk, egészségtelen ételeket fogyasztunk, kemikáliákkal teli készítményeket kenünk magunkra, de még a ruháinkon keresztül is egész nap adalékanyagok szivárognak a testünkbe. Csoda, hogy élünk!

A divatnak ára van

Tudtad, hogy a gardróbod is hemzseg a vegyi anyagoktól?
 

Néhány évvel ezelőtt óriási botrány kavart a Greenpeace International jelentése. A zöldszervezet a világ 27 országában vizsgált be gyermek és felnőtt ruhákat. Húsz márka termékeiben talált hormonrendszert károsító vagy rákkeltő anyagokat. Az eredmény azért is volt megdöbbentő, mert nem olcsó, piaci göncökről hullt le a lepel, hanem világhírű cégek, minőséginek mondott darabjai buktak el.
 

Mit tartogat számunkra a ruhaipar?
 

A leggyakrabban használt szintetikus alapanyag a nejlon, a poliészter és az akril. Az ipari körülmények között előállított szöveteknek köszönhető a sokszor olcsóbb ár. Ezek tulajdonságaikban egyre inkább hasonlítanak a természetes szálakhoz, jobban szellőznek, azonban a bennük található vegyszerek – színezékek, tisztítószerek, penész- és gombaölőszerek - gyakori okozói különféle egészségi problémáknak.

Bűzlő műanyagok
 

Ismered az olcsó kínai termékek jellegzetes műanyag szagát? Amit az ember ha akar, sem tud soha kiszellőztetni? Nos, ha megcsapja az orrodat, tudhatod, hogy a termék ftalátokat tartalmaz. És a következménye? A hormonháztartás felbomlása, a férfi nemzőképesség csökkenése.
 

Mérgező formadehid

 

A formaldehid a ruhák gyűrődésmentességért felelős, továbbá penészölő. Ez eladhatóság szempontjából fontos, hiszen a textilek gyakran időznek dohos pincékben. A biológusok a formaldehidet egyébként holttestek és szervek tartósítására használják. Bizonyítottan karcinogén, a szépségápolási készítményekben külön fel kell tüntetni jelenlétét. Oké, hogy megspórolunk egy csomó időt azzal, hogy nem kell vasalni bizonyos ruhákat, de megéri, hogy mérgezzük magunkat? Költői kérdés volt!

Nonilfenol-etoxilátot, amely minden ruhadarabot megfertőz
 

A nonilfenol-etoxilát úgynevezett nonilfenolokká alakul, melyek szintén ősellenségei a hormonrendszernek. Ez a természetes és szintetikus anyagok előállításakor használt tisztítószer amellett, hogy egészségkárosító, súlyosan környezetszennyező is. A szervezetben ösztrogénként viselkedik és negatív hatással van a szexuális fejődésre, valamint a reproduktív rendszerre. Ráadásul ha csak egy olyan ruhadarab bekeveredik a mosógépbe, amely tartalmazza ezt a vegyületet, a többi holmit is megszennyezi. A Greenpeace adatai szerint csak ruhákon keresztül évente több száz tonna kerül a vegyszerből az Európai Unió vizeibe. Döbbenetes!

Mi a baj a pamuttal?
 

Te odafigyelsz arra, hogy mit vásárolsz? A pamutot részesíted előnyben? Ez jó, de nem elég! Hogy miért? Tudtad, hogy a hagyományos pamut termékekben nyomokban megtalálhatóak a gyapot termesztése során használt műtrágyák, rovairtószerek?

Mi a megoldás?


 

A bio pamut, len és bambusz! A bio gazdálkodásból származó alapanyagok ellenőrzött körülmények nélkül, vegyszermentesen növekednek, előállításuk is szigorú előírások szerint történik. A használt színezékek szintén természetes eredetűek, a gyártás során az egészség- és környezet védelme elsőszámú szempont.

Amikor Zorának vásárlok, mindig alaposan ellenőrzöm a kis ruhák alapanyagát. Annyira szeretem, hogy a bio pamut termékek nem csak kíméletesek, de nagyon puhák is.

Mi a jövő?
 

Tisztán látszik, hogy ahhoz, hogy egészségesen élhessünk és ne pusztítsuk el földünket, szükség van egy teljes szemléletváltásra! A Greenpeace jelentésében arra szólította fel a divatcégeket, hogy 2020-ra teljesen hagyjanak fel a veszélyes anyagok használatával. Szerencsére egyre több márka indult el ebbe az irányba, de szükség van a vásárlók tudatosságára is!

Te odafigyelsz arra, hogy mivel érintkezik a bőröd?
 

(Fotók: Babarózsa Fotóstúdió - Rácz Krisztina)

Tetszett a cikk? Hasznosnak találod?
Mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Véleményed van? Szólj hozzá!

Szépség

Még több cikk

Baba

Még több cikk